Return to site

Home office költségek elszámolása a németországi adóban

Hogyan lehet a koronavírus miatti otthoni munkavégzés költségeit elszámolni a következő német adóvisszatérítésben?

May 26, 2020

Ha érdekesnek találja a lentebbi cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat, akkor nagyon köszönjük ha megosztja velük is az írásunkat!

- Köszönettel, a Visszatérítők lelkes szakértői csapata! -

Amennyiben az alábbi kérdéseken és a lentebbi válaszokon túl lenne bármilyen egyéb kérdése a témával vagy a németországi vagy osztrák adóügyeivel kapcsolatban, kérem írja meg nekünk a kommentek részben, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot közvetlenül! Mi szívesen segítünk a szakszerű válasszal mielőbb!

Az alábbi kérdésekre mindenképpen válaszokat kap a lentebbi cikkből.:

  • Mikor lehet érvényesíteni ezeket a költségeket?
  • Kik érvényesíthetik majd a vírus miatti speciális helyzetben keletkezett ilyesfajta költségeket?
  • Mit jelent az "otthoni dolgozószoba kialakítása"?

A munkavállalók több mint harmada a koronavírusos időkben otthonról dolgozik Németországban is, hasonlóan több másik európai országhoz. :)

Sokaknak nem volt más választása, mivel a munkáltatója erre kötelezte őket. Amennyiben Ön ehhez a csoporthoz tartozik, érdemes egyes dolgokra már most figyelnie, amik már a 2020-ra szóló németországi adóbevallásához kapcsolódnak!

A 2020-as bevallását 2021-ben kell ugyan beadnia majd, de nem árt, ha összegyűjti a megfelelő igazolásokat és számlákat még időben! A németországi adóbevallás legfontosabb információiról itt írtunk átfogóan.

Csak akkor vehet igénybe adókedvezményt a home office, azaz az otthoni dolgozószoba kialakítására, ha betartja a szigorú, adóügyi szempontból is megfelelő előírásokat!

Az egyik legfontosabb paraméter, hogy nem állhat rendelkezésre Önnek más iroda vagy munkavégzésre alkalmas hely, amit a munkaadója biztosít a vírus idején, valamint a munkaadójának írásban kell igazolnia azt is, hogy melyik időszakra kötelezte Önt az otthoni munkavégzésre.

Egyéb feltételek:

  • egy különálló, irodaként berendezett helységről kell, hogy szó legyen, amit minimum 90%-ban munkavégzés céljára használ. (Ennek a bizonyítása képpen a legjobbnak tűnik, ha különféle időpontokban lefényképezi a munkavégzésre berendezett szobáját - Lehetőleg látszódjon a dátum a fotón és, hogy valóban dolgozott ott.)

  • Fel kell jegyeznie a munkanapok számát, amikor otthonról dolgozott.

  • Viszont: figyelnie kell arra, hogy ezekre a napokra nem számolhatja el a munkahelyére való ingázást majd az adóbevallás keretén belül!

Függetlenül attól, hogy a Finanzamt elismeri-e következő évben az otthoni munkaszoba azaz "home-office" kialakítását, attól még a számlákat gyűjtse a munkahellyel kapcsolatos kiadások bizonyítására.

Ezek a számlák alapvetően munkaeszközként szerepeltethetőek lesznek akkor is, ha az otthoni munkavégzés kritériumainak nem felelnek meg.: Ilyenek például a nyomtatópapír vagy munkavégzés céljából vásárolt számítógép is.

A most nagyon divatossá vált "home-office" azaz otthoni munkavégzést nagyon sokan szerették volna alkalmazni főleg munkavállalói szempontból korábban, amit most nagyon sokan ki is próbálhattak világszerte.

A tapasztalatok igen megosztóak, mi is kipróbáltuk. Szerintünk otthonról dolgozni sem olyan egyszerű, de mindenkinek egyénileg kell mérlegelnie az előnyöket és a hátrányokat egyaránt.

A tapasztalatokról több HR-es portál is írt.

Egyik ilyen.: https://www.profession.hu/blog/home-office-tapasztalatok-a-gyakorlatban/

Egy kis humor a végére:

kép forrása.: https://urbanplayer.hu/hip/koronavirusra-poennal-mar-itt-is-vannak-a-legjobb-otthonrol-dolgozos-memek/

Ezt a képet nagyon szeretjük, sok ügyfelünk elküldte... :D

kép forrása.: https://bigsta.net/tag/kőműves/