Return to site

Minijob és Midijob Németország

Mit jelent a kettő fogalom Németországban és mire találták ki ezeket a foglalkoztatási formákat?

May 25, 2022

Ha érdekesnek találja a lentebbi cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat, akkor nagyon köszönjük ha megosztja velük is az írásunkat!

- Köszönettel, a Visszatérítők lelkes szakértői csapata! -

Az alábbi kérdésekre mindenképpen találni fog közérthető válaszokat a lentebbi cikkünkből.:

  • Mi a Minijob Németországban?
  • Mi a Midijob Németországban?
  • Mi a részmunkaidős Minijob és mi a rövidtávú minijob között a különbség?
  • Példa számítás egy minijobra,
  • Mi van ha valaki átlépi év közben a bevételi küszöböt?
  • MIDIJOB számítási példa,
  • Mini és MIDIJOB előnyei és hátrányai,
  • Hogyan számítanak bele a nyugdíjba a mini és a MIDIJOB évek?
  • Jár-e családi pótlék Németországból ilyen foglalkoztatások esetén?

Amennyiben az alábbi kérdéseken és a lentebbi válaszokon túl lenne bármilyen egyéb kérdése a témával vagy a ausztriai adóügyeivel kapcsolatban, kérem írja meg nekünk a kommentek részben, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot közvetlenül! Mi szívesen segítünk a szakszerű válasszal mielőbb!

A Minijob:

„Mini” munka, ami azt jelenti, hogy van egy bizonyos jövedelemkorlát vagy időkorlát a foglalkoztatásra vonatkozóan. A Minijobot a kereskedelmi szektorban és a magánháztartásokban is lehet alkalmazni. 

Kétféle Minijob-ot különböztetünk meg.:

1.) A 450 eurós Minijob részmunkaidős munkát jelent – munkaszerződésben meghatározott, állandó beosztással: pl. 3*2 óra hetente, hétfőn, szerdán és pénteken. A munkáltató természetesen bármikot megváltoztathatja a szerződésben meghatározott munkarendet. Egy munkavállaló egyszerre több Minijob-ot is elvállalhat, de összesen nem kereshet 450 eurónál többet havonta, évente maximum 5.400€-t. 

Beleszámítanak az extra juttatások (Urlaubsgeld, Weihnachtsgeld) is az évi 5.400€-s összeghatárba, kivéve az adómentes juttatásokat, pl. ledolgozott órák után járó éjszakai pótlék. Vannak kivételt képező esetek az összeghatárra vonatkozóan, amikor előre nem látható okokból kifolyólag – pl. helyettesítés betegség miatt – megengedett a többletjövedelem. 

Fontos figyelembe venni a mindenkori minimálbér összegét. Minijob-nál nem vonnak járulékot a munkavállaló részéról, amennyiben a munkavállaló külön nyomtatványban kéri a felmentést a nyugdíjbiztosítás fizetési kötelezettsége alól. Így tisztán megkapja a megegyezés szerinti órabért a ledolgozott órái után, maximum 450€-t (bruttó=nettó).   

Minijob Példa: 

A minimálbér 2022. január 1-jétől bruttó 9,82€, tehát a maximálisan ledolgozható, havi óraszám 450/9,82=45 óra. 2022. július 1-jétől várhatóan bruttó 10,45€ lesz a minimálbér, így a szerződésben meghatározott óraszámot mindenképpen aktualizálni kell: 450/10,45= tehát csak 43 órát dolgozhat a munkavállaló havonta Minijob-os foglalkoztatásban. 

Mi van ha valaki év közben átlendül a megadott határokon és átlépi a bevételi küszöböt?

Korrigálják az adó- és járulék számítást visszamenőleg. 

Az adótörvény szerinti bér változásokat legkésőbb a következő év február 28-ig kell megtenni. Ez az az idő, ameddig a munkáltatónak ki kell állítania a jövedelemadó-igazolást. Ha a munkáltató addigra utólag adómentes vagy átalányadózású juttatást igényel, annak visszamenőleges hatálya van a társadalombiztosítási járulék köteles bérre is. A következő év február 28-a után az adómegállapításban bekövetkezett változások (pl. külső béradó-ellenőrzés esetén) már nem érintik a társadalombiztosítást. 

Mi változott a szabályokban előző évekhez képest?

Folyamatosan növekszik a felső összeghatára ezeknek a foglalkoztatási formáknak, valamint a minimálbér is. Ezzel támogatják az alacsony jövedelmű munkavállalókat.

A rövid távú Minijob:

2.) A rövid távú Minijob-ot kezdettől fogva meghatározott időkorlátokhoz kötik. A munkavállaló egy naptári év során három hónapnál vagy összesen 70 munkanapnál többet nem dolgozhat – a kereset mértéke nem számít. Pl. idénymunka.

A MIDIJOB:

Rendszeres havi 450,01-1300 euró jövedelem esetén a foglalkoztatás már nem Minijob, mivel rendszeresen meghaladja a 450 eurós határt. A Midijob után a munkáltató már teljes társadalombiztosítási járulékot fizet, viszont a munkavállaló csak csökkentett járulékot.

A MIDIJOB Például:

 

Kiknek jelenthet előnyt a MIDIJOB és a MINIJOB adózási forma választása?

Minijob előnyei:

  •  

a nettó órabér miatt jól tervezhető jövedelem,

  • adó- és járulékmentes, tehát nem szerepel az adóbevallásban, 
  • szabadság, 
  • táppénz, 
  • balesetbiztosítás a munkahelyen,
  • rugalmas munkabeosztás.

A Minijob egy jó lehetőség, ha valaki másodállást szeretne vállalni a főfoglalkozása mellé. 

Azoknak is megfelelő, akik kisgyermekkel vannak otthon és szeretnének egy kis plusz jövedelmet. A Minijob végzése mellett is maradhat a feleség a férj családi betegbiztosításában. 

Az Elternzeit ideje alatt a főmunkáltatónál is vállalható Minijob, amíg szünetel a főfoglalkoztatás.

Gyerekek szülői beleegyezéssel már 13 éves kortól vállalhatnak Minijob-ot, max. 2 óra naponta. 15 éves kortól pedig már napi 8 órát is dolgozhatnak. Iskolai szünetben, 8 és 18 óra között, maximum 4 hetet évente.

Lehet egyszerre 450€-s Minijob-ot és rövid távú Minijob-ot is vállalni, mivel nem adódik össze a kétféle Minijob.

Minijob hátránya:

Figyelembe kell venni, hogy a Minijob csökkentheti az aktuálisan folyósított Elterngeld összegét, amennyiben az Elterngeld meghaladja a havi 300€-t. Főfoglalkoztatás nélkül szükséges betegbiztosításról gondoskodni.

Nem veszik figyelembe a munkanélküli segély számításánál.

Kell Minijob esetén adóbevallást csinálni?

A Minijob adó- és járulékmentes, ezért nem kell utána adóbevallást leadni.

MIDIJOB  előnye:

Kevesebb járulékfizetés a munkavállaló részéről, de a nyugdíj, az anyasági támogatás, a munkanélküli segély és a táppénz számításánál teljes összegben figyelembe veszik a bruttó.

MIDIJOB hátránya:

Minél közelebb van a bér a felső határhoz (1.300€), annál kevesebb a járulékfizetési kedvezmény.

Kell MIDIJOB esetén adóbevallást csinálni?

Midijobnál kell adóbevallást csinálni!

Jár-e családi pótlék Minijob esetén?

Minijob esetén akkor, ha van járulékköteles főfoglalkozása az igénylőnek vagy házastársának Németországban.

Jár-e családi pótlék MIDIJOB esetén?

Midijob esetén mindenképpen jár németországi családi pótlék.

Elterngeld igényelhető-e Mini és vagy Midijobra?

Igen.

A Minijob után járó Elterngeld számításának sajátossága, hogy a nettó jövedelem átalány számításánál nem vonnak le sem adót, sem társadalombiztosítási járulékot. A Minijob-ból származó bevételből csak a havi 83,33 eurós Werbungskosten-t (munkavállalói költség) vonják le az Elterngeld-re vonatkozó nettó összeg megszerzéséhez. 

Beleszámítanak az így dolgozott évek a nyugdíjba?

A Minijob csak akkor, ha fizetve van utána a nyugdíjjárulék. A Midijob teljes mértékben.