Return to site

Németországi változások 2022 júniustól

Most már hivatalos: adócsökkenést vezetnek be Németországban, van amelyeket visszamenőlegesen

June 2, 2022

Ha érdekesnek találja a lentebbi cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat, akkor nagyon köszönjük ha megosztja velük is az írásunkat!

- Köszönettel, a Visszatérítők lelkes szakértői csapata! -

Összességében két dologról van szó:

  • egyérszről egyszeri kifizetésekről a 2022-es év folyamán,
  • másrészről pedig csökkenő adókulcsokró

Részleteiben így néz ki a bevezetett intézkedés:

  • egyszeri kifizetés 1 - Energiepreispauschale: 2022. szeptemberben minden munkavállaló havi bérelszámolásában 300 eurós energiatámogatás fog megjelenni. Mivel ezt mindenki a munkabérével fogja megkapni, ezért adózni kell utána.
  • egyszeri kifzetés 2 - Kinderbonus: az a munkavállaló, aki német családi pótlékra jogosult és kapja is, 2022. júliusban egyszeri 100 eurós Kinderbonus-t fog kapni a családi pótlék utalás mellé
  • Grundfreibetrag, azaz adómentességi határ: ezt visszamenőlegesen 2022. január 1-től 10 347 euróra emelik fel. Tehát akinek az éves bruttó fizetése ezalatt a határ alatt van, annak nem kell adót fizetnie. Korábban a 2022-es évre vonatkozóan ez az összeg 9 984 euró volt, 2021-ben 9 744 euró.
  • Werbungskostenpauschale, azaz az adóbevallásban mindenki által érvényesíthető költségátalány a korábbi 1 000 euróról 1 200 euróra emelkedik,szintén visszamenőlegesen 2022. január 1-től.
  • Entfernungspauschale, azaz ingázói átalány: a változás itt csak azokat érinti, akik több, mint 20 kilométert ingáznak a munkahelyükre. 2022. január 1-től a 21. kilométertől a korábbi 35 cent / km helyett 38 cent / km költséget számolhatnak el a munkavállalók. 20 km-es ingázásig ez továbbra is 30 cent marad. Azoknak a munkavállalóknak, akiknél a hazautazás is érvényesíthető az adóbevallás keretein belül, szintén a 38 cent / km összeggel kell számolniuk!

Mit jelent ez konkrétan? Hogy mutatkozik meg a fizetésekben?

Havi szinten az adómentességi határ változása és a költségátalány fog szerepet játszani, melyeket a cégeknek már 2022. júniustól érvényesíteni kell a munkavállalói bérelszámolásokban.

Két dolgot fog eltérni az előző havi bérelszámolásokhoz képest:

  • A munkavállaló minden hónapban kevesebb adót fog fizetni az állam felé, tehát emiatt több lesz a nettó fizetése. Itt nem hatalmas összegekre kell gondolni, a fizetés nagyságától függően kb. 15 eurót fog jelenteni. Kinek többet, kinek kevesebbet, de a lényeg, hogy havonta érkezni fog.
  • Alapvetően a visszamenőlegesen bevezetett változások miatt a munkavállalók az első 5 hónapban több jövedelemadót (Lohnsteuer) fizettek. Tehát a régebben érvényben lévő adómentességi határ és költségátalány figyelembevételével. Az emiatt “elvesztett” pénzt a munkaadóknak a következő bérelszámolásnál korrigálni kell.

Ezek a változtatások első hallásra nem tűnnek olyan nagyban, viszont szeptembertől az Energiepreispauschale - energia ár miatti átalány is bevezetésre kerül.

Mit jelent ez konkrétan, a nettó összegeket tekintve?

A szeptemberi 300 eurós energia ár miatti átalány bevezetésekor kb. 200 euró adó marad majd, természetesen ez is jövedelemtől függően.

Ami meglepetésként fog hatni: hogyha az összes intézkedést összeadjuk éves szinten, azt fogjuk látni, hogy a jövedelemtől függetlenül mindenki ugyanannyi kedvezményt fog kapni. Nézzük meg, hogy mit jelent ez különböző éves jövedelmek esetén egy gyermektelen egyedülálló esetében (1-es adóosztály - Steuerklasse - esetén

18 000 euró bruttó éves jövedelemig 347 euró növekedés; 36 000 euró éves bruttó jövedelemig 339 euró növekedés, 80 000 eurónál 330 euró.

Házaspárok esetén hasonlóan néz ki: kb. 650 és 700 euróval fognak éves szinten többet kapni, amihez még a 100 eurós, egyszeri Kinderbonus is hozzáadódik. III / V adókombináció esetén ez kb. 750 eurót jelent.

Van-e munkavállalóként bármi teendőm?

Alapesetben semmit sem kell tennie: az adóváltozások miatti pluszok és a családi pótlék miatti egyszeri juttatás automatikusan fog érkezni.

Viszont javasolt, hogy mindenképpen nézze át mindenki a júniusi bérpapírját illetve javasolt a 2022-re szóló adóbevallás elkészítése is!!