Return to site

Fogorvosi és egyéb orvosi költségek viszatérítése Ausztriában

Hogyan lehet legálisan pénzt visszaigényelni az orvosi költségek után?

May 14, 2020

Amennyiben Ön Ausztriában dolgozik hivatalosan bejelentett állással, akkor jár Önnek az osztrák egészségbiztosítás ugyanúgy, mint a Magyarországon dolgozóknak a magyar TB ellátás. (Ezzel kapcsolatban korábban már írtunk itt egy cikket. ) Ellenben sok esetben fordul elő, hogy az "ingyenes" ellátáson felül egyéb orvosi és/vagy rehabilitációs költségei lesznek Ausztriában vagy Magyarországon. Ilyen esetekben jönnek a kérdések, hogy ki fogja téríteni a költségeket? Van-e lehetőség arra, hogy valamennyit később érvényesítsek az adóvisszatérítésben vagy valamilyen egyéb úton? (Az osztrák adóvisszatérítésről itt írtunk korábban.)

Ebben a cikkben ezt az "egyéb orvosi költségek" témát járjuk körbe, és igyekszünk közérthető, azonnal használható információkat és tanácsot adni a legfontosabb dilemmáira.

Ha egyéb kérdése lenne, vagy más ausztriai vagy német ügyeiben tudnánk segíteni, kérem írjon nekünk bizalommal!

Ha érdekesnek találja a lentebbi cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat, akkor nagyon köszönjük ha megosztja velük is az írásunkat!

  1. Hogyan függ össze az osztrák adóvisszatérítéssel az orvosi költségek visszaigénylése?
  2. Milyen orvosi beavatkozás után lehet pénzt visszaigényelni Ausztriából?
  3. Hogyan lehet bizonyos orvosi ellátások költségének számlájából visszatéríttetni valamennyit, ha Ausztriában dolgozik?
  4. Milyen beavatkozásokat nem lehet biztosan elfogadtatni a Kasse-val?
  5. Milyen nyomtatványon kell igényelni a visszatérítést és milyen hivataltól pontosan?
  6. Mennyi időre visszamenőleg lehet orvosi költségeket visszatéríttetni Ausztriából?
  7. Mire kell figyelni a számlával és a dokumentumokkal kapcsolatban?

1. Hogyan függ össze az osztrák adóvisszatérítéssel az orvosi költségek visszaigénylése?

Az adóvisszatérítés keretében IS lehetséges az orvosi költségek egy részének a visszaigénylése, azonban ennek van egy fontos feltétele:

Az éves jövedelem 10-12%-a önrészesedésnek minősül és csak az a fölötti részből térít vissza a Finanzamt. Tehát ez csak különösen nagy összegű számlák esetén érvényesíthető.

A költségek egy részét úgy lehet jobban megtéríttetni, hogy a Krankenkasse-hoz kell fordulni és feléjük benyújtani egy egyedi igénylést. 

Általában célszerű a Kasse-val előre egyeztetni, hogy a különböző orvosi ellátásokhoz milyen dokumentumokat kér és ezeket ismerve igényelni az ellátást. Természetesen ha már a számla is megvan egy korábbi kezeléséről, akkor lehet utólag is kezdeményezni a folyamatot és ilyenkor a Kasse kérni fog egyéb papírokat is valószínűleg.

2. Milyen orvosi beavatkozás után lehet kérni visszatérítést?

Alapvetően bármilyen orvosi beavatkozás után érdemes próbálkozni a kérvénnyel, főleg ha nagyobb költségekről beszélünk. De nem minden után fog téríteni a Krankenkasse és az sem biztos, hogy minden költséget meg fog téríteni. Semmiképpen ne erre a lehetséges bevételre alapozzunk jövőbeni kiadásokat! Inkább legyen ez olyan "Találtam az egyik zsebemben egy kis ottfelejtett pénzt! :) " dolog.

3. Fogászati beavatkozások esetén - általában - 

A fogorvosát kérje meg, hogy az általuk használt fogkiosztási lapon jelölje meg az alábbiakat mindenképpen:

  • Hányas számú fogakon végzett beavatkozást és melyik állkapcson pontosan?
  • Foganként konkrétan milyen beavatkozást végzett?  pl.: tömés, fogpótlás, korona... stb.
  • A fogpótlás, korona vagy híd esetében milyen anyagokat használt pontosan?
  • Volt esetleg foghúzás és ha igen akkor melyik és miért volt rá szükség?

4. Milyen beavatkozásokat nem lehet biztosan elfogadtatni?

Az "Alap" beavatkozásokon felüli "extra" szolgáltatások igénylésével kapcsolatban biztosan ne számítsunk visszatérítésre! Általánosságban például egy szemránckezelésnél, de egy fog implantátum beültetésnél biztosan nem fog fizetni a Kasse. 

5. Milyen nyomtatványon kell igényelni a visszatérítést?

Alapvetően fontos tudni, hogy nincs erre külön nyomtatvány a GKK-nál, de minden dokumentumot biztosan német nyelven kell beadni. Tehát ha nem német nyelven kapja a dokumentumokat akkor fordíttatni kell majd őket. Nincs szükség "hiteles" fordításra, de fontos a profizmus és látniuk kell, hogy a magyar dokumentum fordítása van csatolva!

A Krankenkasse szokott kiegészítéseket kérni, amelyekre szintén majd az orvossal konzultálva kell a választ megadni a folyamat során, ezért érdemes jelezni az orvos felé, hogy együttműködésére a későbbiekben is igényt tartunk!

A szolgáltató orvos megválasztásánál fontos rákérdezni (ausztriai szolgáltatók esetében), hogy be van-e regisztrálva a Krankenkasse adatbázisába? Tagja-e az osztrák egészségbiztosítási rendszernek?

Azért fontos ez, mert azoknak a szolgáltatóknak a számláját nagyon ritka esetben fogadják el, akik nem tagok!

6. Mennyi időre visszamenőleg lehet orvosi költségeket visszatéríttetni Ausztriából?

Az orvosi költségeket 4 évre visszamenőleg lehet téríttetni, de jobb előbb, mint később foglalkozni a papírok beszerzésével, mert ennyi idő alatt még a tinta is el tud tűnni egy papírról sajnos... 

7. Mire kell figyelni a kapott orvosi számlával kapcsolatban?

Az orvosi számla végösszegét Euróban vagy Forintban is fel lehet tűntetni a számlán, de a rajta szereplő név mindig a visszaigénylő neve kell, hogy legyen! Lehet a számlával tartalmilag és formailag egyenértékű számviteli bizonylat is, de inkább próbáljunk "eredeti számla" számlát kérni!