Return to site

E104 ügyintézés

FONTOS!!!

 

Magyar egészségügyi ellátottság igazolása külföldön dolgozóknak!

2020.07.01-től!

 

Egészségbiztosítottság igazolása a törvényi változtatások után.

November 1, 2023

Sajnos a Visszatérítők Csapata nem tud segíteni az E104-es ügyintézésekben mert ezt az igazolást már csak a NEAK kérheti ki.

Amennyiben elakadt valamilyen ügyében, amihez valamiért úgy gondolja, hogy szükség lenne erre az E104 vagy neu70 igazolásra, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy segíthessünk elkerülni a későbbi félreértéseket!

Ez a cikk kizárólag tájékoztató jellegű a 2020-ban elérhető nyilvános osztrák hatósági információk alapján készült! Az itt leírt információk időközben már változhattak, ezt kérjük vegye figyelembe ennél az írásunknál!

Amennyiben az alábbi kérdéseken és a lentebbi válaszokon túl lenne bármilyen egyéb kérdése a témával vagy az osztrák és németországi adóügyeivel kapcsolatban, kérem írja meg nekünk a kommentek részben, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot közvetlenül! Mi szívesen segítünk a szakszerű válasszal mielőbb!

Ha tapasztalata van E104 ügyintézéssel vagy az új NEU70 nyomtatvánnyal kapcsolatban 2020.07.01 után akkor kérem írja meg nekünk a komment részben!

Ha érdekesnek találja a cikkünket és úgy gondolja, hogy kollégájának vagy rokonainak is tartalmazhat fontos információkat, akkor nagyon köszönjük ha megosztja velük is az írásunkat!

- Köszönettel, a Visszatérítők lelkes szakértői csapata! -

Az alábbi kérdésekre mindenképpen találni fog közérthető válaszokat a lentebbi cikkünkből.

  • Milyen problémákba ütközhet az orvosnál ha nincsen tisztázva a munkaviszonya?
  • Milyen problémába ütközhet a NAV oldalán ha nincs rendben az "EGT igazolása, azaz az új NEU70nyomtatvány?
  • Mi volt az E104 ügyintézés menete korábban?
  • Mi az a NEU70 nyomtatvány?
  • Miért kellett megváltoztatni az E104 igénylésnek bejáratott rendszerét?
  • Hogyan kell intézkednem az orvosi ellátottsággal kapcsolatban, ha külföldön dolgozom 2020.07.01-től?
  • Mi változott az ügyintézésben, hogyan működik jelenleg az E104 nyomtatvány igénylése?
  • Hogyan kezdjek neki a külföldi munkám bejelentésének 2020-ban?
  • Hogyan kell igényelni a magyar orvosi ellátást, ha külföldön dolgozom?
  • Mi van ha külföldön van az állandó lakcímem?
  • Mit jelent a Barna-Kék-Sárga... lámpa az orvosnál?

Hogyan kellett intézni az E104 igazolást 2020.07.01 előtt?

A lényeg mindig is az volt, hogy ha valaki külföldre ment dolgozni, akkor be kellett jelentenie ezt az itthoni hivataloknál, akik a bejelentést követően tisztázottnak érzékelték a helyzetét és el tudtak járni az államközi EU-s szabályok alapján adózási és orvosi ügyek kapcsán is.

Arról nem kell beszélnünk, hogy ez mennyire volt jól működő és zökkenőmentes, mert itt csak annyi a fontos, hogy a bejelentési kötelezettség az állampolgár feladata volt és most is az marad!

Korábban ennek a bejelentési procedúrának a része volt az E104 nyomtatvány kikérése, ami már igen bejáratott volt 2020-ra. Ellenben ezt az E104 igazolást nem adják ki az ügyfeleknek 2020.07.01-től sehol többet az EU-ban elvileg.

Innentől, ha a hír igaz, akkor egy "EGT bejelentést kell tenni a NEU70 nyomtatvány segítségével - Lentebb írjuk pontosan! - , amit az OEP-nél, (ami már nem OEP hanem NEAK azaz Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) kell csinálnia mindenkinek, aki EU-s tagállamban dolgozik!

Magyarországon a NEAK le tudja kérni a kinti hivataloktól (például az osztrák Gebietskrankenkasse) a munka jogviszony igazolását és ezt iktatja az adott személy itthoni státuszára is.

Mivel az NEAK és a NAV rendszere elvileg szuperül össze van kötve, ezért nem lehetne ebből probléma és a NAV sem kezdeményez eljárást, ha az NEAK-nál rendben vannak a papírok. Természetesen, ha a NEAK az EGT bejelentés után kikérte az igazolást a GKK-tól és meg is kapta azt! (Itt gondolhatjuk, hogy lesz egy kis időbeni átmenet!!!)

Deeee, tegyük fel, hogy a NEAK kéri a külföldi hivatalt, hogy adjon igazolást, de az osztrák GKK nem küldi, vagy valahogy elkavarodik ez az igazolás a két hivatal között.

Ebben az esetben az ügyfél a nap végén igen kellemetlen helyzetbe tud kerűlni egy orvosi ellátás után.

Mert:

Miért lehet problémám az E104 dolgok miatt a NAV-al?

Azért lehet ebből probléma, mert ha a magyar egészségbiztosító azt látja akár egy háziorvosi rendelői vizsgálat során, hogy itthon nincs munkája az állampolgárnak és nincs bejelentve munkanélkülire sem, akkor nem jár az alap ellátás, mint másoknak, akik után fizetve van az alapdíj. Ilyenkor jön a BARNA- PIROS... lámpa a Zöld helyett! A Jogviszony ellenőrzésére szolgáló lámpákról itt írunk bővebben.

Kvázi itt egyenlőnek látja az orvos egy külföldi turistával, akit ha sürgősen kell ellátni akkor azt megcsinálja, de ki is számlázza majd a sürgősségi szolgáltatáson felüli ellátások díját. Ezt vagy egy utazási biztosítónak, akivel az útra szerződtünk vagy az ellátott személynek közvetlenül fogja megtenni.

Ezt úgy lehet orvosolni, ha valaki nem dolgozik külföldön, hogy befizeti az alap "Egészségügyi hozzájárulási díjat" ami olyan 7-8 ezer forint körül szokott lenni havonta. (Jelenleg ez havi 7.710 Ft. 2020.08.05)

Deee, aki külföldön dolgozik annak kimondottan nem ajánlott ezt tennie! Sőt, kimondottan a közösségi rendeletekbe ütköző eljárás lenne ezt csinálni! Szóval erre nincs lehetőség a továbbiakban! (Tudjuk, hogy jó pár évvel ezelőtt ez is bejáratott szokás volt, amolyan egyszerűsítés féle a kint dolgozóknak, de ezt nem lehet tovább csinálni!)

Minden NEAK által kiszámlázott tételt a NAV fog behajtani a nap végén! Tehát itt a baj! Egy ilyen átmeneti figyelmetlenségből vagy államközi bürokratikus probléma tisztázatlansága miatt könnyen kerülhet inkasszó a NAV részéről terhelés egy ingatlanra vagy ingó tárgyra, ami az Ön tulajdonában van, mint például egy gépjármű.

Milyen okból akartak változtatni a hivatalok az eljáráson?

Sokan, akik külföldön dolgoznak vagy átmenetileg dolgoztak, bizonyos időszakokra nem tisztázták a munkaviszonyukat és ezért az egészségbiztosító felé sem volt tisztázva az, hogy ki és hogyan fizeti a kötelező egészségbiztosítási járulékot és melyik országban jár az "ingyenes" orvosi ellátás.

Szóval ki fizeti a számlát az ellátás végén!??

Ellenben főleg az ingázók esetében itthoni orvoshoz mentek a vizsgálatokra és itthon vették igénybe az ellátásokat is. Tehát az állam oldalán egy mínusz keletkezett. EZ ÍGY TÉNYLEG NEM JÓ.

Emiatt sok olyan költség keletkezett a magyar ellátási rendszerben, aminek a behajtása vagy nagyon nehézkes volt vagy behajthatatlan.

Ezt a helyzetet megunva a hatóságok most 2020.07.01-el változtattak az eljárási renden, ami most sokaknak nem feltétlenül fog tetszeni.

Innentől kezdve, akinek nincs tisztázva hatósági szinteken, hogy melyik országban és milyen munkavégzés kapcsán fizetik utána a kötelező egészségbiztosítási járulékot, annak a rendezésig nem fognak járni az alap szolgáltatások abban a formában, amihez korábban hozzászokott és tényleg mennek majd a vaskos számlák az orvosi költségekről, ha igénybe veszi a szolgáltatásokat!

Természetesen a sürgősségi ellátásban mindenki részesülni fog továbbra is, ha baj van úgy, mint bármelyik EU-s állampolgár, de a további "extra" költségeket ki fogja számlázni az egészségbiztosítási kassza!

Hogyan kell igényelni a magyar orvosi ellátást, ha külföldön dolgozom?

Jelenleg 2020.08.05-én azt látjuk, hogy még nem alakultak ki a hivatalok közötti eljárási rendek és rutinok. Sok esetben más információt kapunk a NEAK-tól és a NAV-tól is a különböző kirendeltségekről eltérő ügyek kapcsán. Talán ez azért van most, mert még nem ment végig a hivatalos eljárási rend minden kirendeltségre, de a lényeg, hogy ez még zavaros.

Az eddig legbiztosabb információnak tűnő forrásunk szerint a következő a jó folyamat 2020.07.01-től.:

- Azoknak, akik külföldön dolgoznak be kell menniük személyesen (lehet, hogy jó a meghatalmazott is, de erre még nem kaptunk biztos igent) és egy

"BEJELENTŐ LAP TAJ SZÁMMAL RENDELKEZŐ SZEMÉLY RÉSZÉRE, AKI EGT TAGÁLLAMBAN, SVÁJCBAN, VAGY EGYEZMÉNYES ÁLLAMBAN BIZTOSÍTOTT"

nevű bejelentő lapot (NEU.70 nyomtatvány) kell kitölteni és 15 napon belül leadni!

A kitöltés elmulasztása esetén késedelmi pótlékot állapíthatnak meg, szóval kötelező!

Mit kell csinálni, ha külföldön van az állandó lakcímem?

Amennyiben külföldön van az állandó lakcíme akkor ugyanabban az országban kell az "ingyenes" orvosi ellátást is igénybe vennie ahol lakik. Ilyen esetben Magyarországon csak sürgősségi ellátásra vagyok jogosult. Ez EU-s rendelkezés!

Hol a probléma most a rendszerben?

Elvileg a NEAK és a NAV rendszere jól össze van kötve, és aki megtette a bejelentést azt látja a NAV is az ő oldalukon. De, ahogy mi tapasztaljuk, úgy ez nem megy zökkenőmentesen egyenlőre és bizonyos esetekben vannak komplikált ügyek.

Tehát összegzésként, a legfontosabb!

Aki EU-s országba megy dolgozni vagy már kint dolgozik akár ingázóként akár hosszabb ott tartózkodás mellett (kivéve azok, akiknek külföldön állandó lakcímbejelentése van, mint ahogy ezt fentebb írtuk!)

az általános szabályozás szerint a külföldi munkaviszony létrejötte után legkésőbb 15 napon belül be kell jelenteni a NEAK-hoz, hogy külföldön dolgozik és ott biztosított!

(A bejelentés elmulasztása valamilyen bírságot vonhat maga után! - ennek formáját és mértékét még nem látjuk tisztán a határozatokból sajnos- )

Mi az a "barna" lámpa? Milyen "lámpák" voltak eddig?

A lámpákról és azok jelentéséről itt írunk bővebben.: https://www.visszateritok.hu/blog/taj-lampak 

Rólunk.:

OSZTRÁK és NÉMET

Adóvisszatérítés, Családi pótlék, GYES, TB, szakszerű igénylését és ügyintézését vállaljuk.

Azért dolgozunk, hogy szakértelmünkkel a lehető legtöbb járandóságot igényeljük meg, vagy igényeljük vissza Ön és családja számára is!

Lelkes csapatunkkal abban segítünk mindenkinek, aki Ausztriában vagy Németországban dolgozik, hogy adó, GYES vagy családi pótlék ügyeit elintézzük, rendezzük.

Válasszon Ön is minket ügye másik felének!

korábbi cikkeink: